FSM Pro Cycling, passie voor de fiets!

FSM | Francois De Smedt

FSM Pro Cycling Line is een Belgische fabrikant van racefietsen en carbon wielen. Vanuit hun thuisbasis in Aartselaar verdeelt men bovendien onder andere de Italiaanse merken Outwet, Salice & Crono. Eigenaar en oprichter Francois De Smedt was zo vriendelijk tijd voor ons vrij te maken om te praten over zijn drie voornaamste passies: FSM, de wielersport & Italië.

"Ik ben zelf renner geweest en heb 10 jaar ervaring als ploegleider bij het ROCK Werchter Cycling Team. Sinds 2008 was ik reeds verdeler van Outwet Sports Underwear & Salice. Toen 2 jaar later de beslissing was gevallen full-time voor FSM te gaan wilde ik absoluut een eigen frame op de markt brengen. We hebben dan uiteindelijk twee frames laten ontwikkelen. Op Velofollies 2010 konden we trots onze eerste modellen voorstellen en merkten we meteen dat de reacties enorm positief waren."

FSM

FSM Logo"Francois, dat ben ik, Sandra is de naam van mijn vrouw en Mauro de naam van mijn zoon. We waren op zoek naar iets kort maar krachtig.

Mijn zoon helpt trouwens geregeld mee in de zaak en heeft ook ons eigen lettertype uitgebracht. Mensen die me kennen grappen wel eens met Francois SM (lacht)."

FSM staat voor kwaliteit & soberheid. Een degelijke competitiefiets zonder al teveel poespas. De ervaring, opgedaan als renner en ploegleider, wordt verwerkt in al onze producten.

"De Italiaanse vlag op onze frames komt voort uit mijn liefde voor Italië. Het is leuk om zien dat bij wijze van spreken 9 op de 10 Italianen in complete outfit zullen verschijnen, tot in de puntjes verzorgd. Het plaatje klopt bij die mannen. Pas op, we hebben er lang over nagedacht. Klanten kunnen ook kiezen om de Italiaanse vlag niet op het frame te hebben. Maar een andere vlag gaan we er in principe niet op voorzien. We voeren met FSM ook Italiaanse producten in en het is voor een stuk branding, herkenbaar zijn."

"Bij ons is het tevens mogelijk een fiets te kopen en buiten te stappen met een complete outfit gaande van kledij, schoenen, helm, bril en noem maar op."

FSM-Overview FSM-outfit-1 FSM-Salice FSM-Crono FSM-Salice-2 Outwet

Rechtstreeks van producent naar consument

"Een moeilijke afweging was te werken met verdelers of alles vanuit onze eigen zaak te verkopen. We hebben dan de test gedaan met enkele verdeelpunten. Al snel werd duidelijk dat fietshandelaars te kampen hebben met vooropgestelde targets en inkoopplannen die ze aangaan met de grotere merken. Zo wordt een potentiële koper dikwijls (ongewild) gepusht richting een specifiek merk."

"We namen daarom de beslissing alles zelf te verdelen. Ook naar garantie toe is het gemakkelijker om het rechtstreekse aanspreekpunt te zijn. Onze klanten appreciëren dit. Het schept een nauwere band tussen hen en FSM."

Custom made

"Het kopen van een fiets kan bij ons starten op twee manieren. Je komt met een bepaald budget voor ogen en we bekijken de mogelijkheden wat je hiervoor kan hebben. De tweede optie is dat je zelf de volledige samenstelling reeds in je hoofd hebt en we berekenen het kostenplaatje en maken een offerte. Ik monteer zelf alle fietsen met de gewenste onderdelen en doe steeds een testrit."

"Het belangrijkste is dat je goed zit op een fiets. Dit is ons stokpaardje. Wij zorgen voor de nodige metingen en geven uitgebreid advies op maat. Onze klanten krijgen ook ruim de tijd om hun fiets uit te testen en te laten bijstellen. Indien bv. de stuurpen iets te kort blijkt te zijn kan deze achteraf zonder probleem vervangen worden."

Iemand die goed gepositioneerd of gemakkelijk zit gaat ze veel meer plezier beleven en dus meer fietsen. Daar draait het uiteindelijk toch om?

"Ook qua kleur heb je bij ons volledig carte blanche. We leverden reeds frames gaande van mat fluo geel tot flashy oranje. Bij nogal extreme kleurenkeuzes is het soms wel bang afwachten op de reactie van koper als hij zijn nieuw tuig voor het eerst in het echt te zien krijgt (lacht)."

Mat Gele FSM Pista voor de durvers

Mat Gele FSM Pista voor de durvers

Campagnolo, Shimano of Sram?

"Ik was vroeger een die hard Campagnolo fan en vandaag de dag een Shimano-adept. Meer bepaald elektronisch, zowel Ultegra als Dura-Ace."

Als we Francois vragen of hij overtuigt is van het elektronisch schakelen volgt er meteen een ja! "Of het de meerprijs waard is is een andere vraag. Je kan ons een beetje vergelijken met een garagist. we willen onze waren tonen en uiteraard afgemonteerd met top componenten. Moest ik zelf klant zijn zou ik de keuze naar elektronisch misschien niet zo snel overwegen. Toegegeven, het is een serieuze meerprijs maar wel sowieso de toekomst!"

Liefde voor de Piste

"FSM is het meest bekend van het baanwielrennen. Op competitieniveau zijn we daar toch een redelijk grote speler. We hebben jarenlang met Nicky Cocquyt en Moreno De Pauw veel reclame kunnen maken voor het merk. Vooral toen ze twee jaar geleden regerend Belgisch kampioen waren en van kop tot teen in FSM outfit pronkten. De reacties die we toen kregen waren toch wel fenomenaal. De mondelinge reclame die hier uit voortvloeit is niet te onderschatten, zeker naar de jeugd toe."

"We leveren ook een speciale service aan onze pistiers. Op elke meeting hebben we een mecanicien die enkel voor FSM werkt. Ook mensen die zelf een FSM fiets hebben kunnen voor of na de meetings terecht bij hem."

Nicky Cocquyt & Moreno De Pauw op hun FSM PISTA

Nicky Cocquyt & Moreno De Pauw op hun FSM PISTA

"Op de weg spelen we met het idee een ploeg te sponsoren maar daar zijn we nog iets te klein voor. Cruciaal is dat we een goede service kunnen geven. Het heeft geen zin om bij wijze van spreken wat frames te dumpen en dat was het dan."

Amici Di FSM

"Amici di FSM is een groep vrienden en klanten, ondertussen een 25-man sterk. Enkelen van hen stelde de vraag wel eens te willen weten hoe het voelt om als prof te leven. Zo gaan we 1 keer per jaar naar het buitenland naar Spanje, Milaan, ... om mee te doen met enkele fietsevenementen. Alles draait eigenlijk rond de beleving FSM en de liefde voor de wielersport."

Toekomst

"Onze nieuwe frames voor 2016 zijn momenteel in de maak. We gaan zeker verder de focus leggen op schijfremmen. In het profpeloton zijn momenteel enkele ploegen aan het testen. Er zullen er pro en contra zijn maar geloof me ... de opmars van de schijfremmen is niet meer te stoppen."

"We willen niet bombastisch uitpakken met 20 modellen. Kwaliteit is en blijft prioriteit nummer 1. In 2017 hopen we een pisteploeg te kunnen uitbouwen. Dit is iets wat tijd vraagt."

FSM Gallery

... om af te sluiten willen we u nog een gezonde portie 'bike porn' uit Aartselaar serveren:

Pista-3 Pista-1 Pista-2 Pista-4 Pista-5 Pista-6 Piume-2 Piume-3 Piume-1 Piume-SLD-4 Piume-SLD-1 Piume-SLD-2 Piume-SLD-3 Spada-4 Spada-1 Spada-2 Spada-3 Cross-1 Cross-2 futura-carbon-2 futura-carbon-1

Meer info: www.fsm-procyclingline.eu | FSM Facebook

Bekijk hier ook de FSM Modellen of onze FSM infopagina

Leave a reply

Send this to friend