Milaan-Sanremo: grijpt Cavendish zijn laatste kans ?

sanremoMorgen zondag wordt de 105de editie van Milaan-Sanremo verreden. Vooraf was er lang onduidelijkheid of de beklimming van de Pompeiana wel of niet deel ging uitmaken van deze editie.
Uiteindelijk werd beslist om deze pas volgend jaar toe te voegen aan het parcours waardoor we dit jaar de laatste traditionele editie van La Primavera krijgen. Dit betekent dat deze editie de laatste kans wordt voor de sprinters om Milaan-Sanremo te winnen (zeker omdat ook de beklimming van Le Manie niet wordt gedaan).
Met de twee bovengenoemde beklimmingen in het programma zal de koers immers te zwaar worden voor de natuurlijke sprinters in het peloton. Vanaf volgend jaar zullen de favorieten vooral bestaan uit klimmers en aanvallers die goed uit de voeten kunnen op een heuvelachtig parcours.


Parcours Milaan-Sanremo 2014

Milaan-Sanremo parcours


Speerpunten Belgische teams

Bij Lotto-Belisol wordt alles gezet op Greipel en Roelandts. Als Greipel over de Poggio raakt, zal de massasprint voor hem voorbereid worden. Indien dit niet het geval is, wordt Roelandts het speerpunt (als die, zoals verwacht wordt, na de Poggio nog bij de grote groep zit).

Omega Pharma-Quick Step heeft, na het afzeggen van Boonen, Cavendish als absolute kopman. Cavendish heeft zijn seizoen echter niet afgestemd op deze wedstrijd dus de vraag blijft of zijn conditie goed genoeg is. Indien dit een probleem zou blijken te zijn, kan het team nog altijd terugvallen op de "punchers" in vorm Kwiatkowski, Stybar en Bakelants.


Belgische kanshebbers

Hierboven hebben we het al gehad over Roelandts en Bakelants. De overige Belgische favorieten moeten gezocht worden in het BMC team. Gilbert en Van Avermaet hebben de mogelijkheden om afstand te nemen op de Poggio. Of dat ook lukt zal afhangen van de wedstrijdsituatie. Indien de sprintersploegen voluit rijden, zal ontsnappen moeilijk worden. Bovendien voorspelt men in het laatste gedeelte wind op kop, een bijkomend nadeel voor eventuele aanvallers.


Favorieten

De topfavoriet is Sagan want die kan zowel in de sprint als met een ontsnapping de zege pakken.
Bij de traditionele spurters zijn de favorietenrollen weggelegd voor Cavendish, Greipel, Kristoff en Degenkolb.
Daarnaast zijn er nog de renners die met een aanval kunnen winnen. Voornaamste namen zijn hier Cancellara, Gilbert, Chavanel en Pozzato.


Deelnemerslijst Belgische teams

Lotto-Belisol
121. Andre Greipel (Dui)
122. Lars Bak (Den)
123. Tony Gallopin (Fra)
124. Adam Hansen (Aus)
125. Pim Ligthart (Ned)
126. Jurgen Roelandts
127. Marcel Sieberg (Dui)
128. Jelle Vanendert

Omega Pharma-Quick Step
141. Mark Cavendish (GBr)
142. Jan Bakelants
143. Iljo Keisse
144. Michal Kwiatkowski (Pol)
145. Alessandro Petacchi (Ita)
146. Mark Renshaw (Aus)
147. Zdenek Stybar (Tsj)
148. Matteo Trentin (Ita)


Belgische deelnemers

Naast de Belgische deelnemers van Lotto-Belisol en Omega Pharma-Quick Step zullen volgende Belgen aan de start verschijnen:

BMC Racing Team
61. Philippe Gilbert
63. Klaas Lodewyck
66. Greg Van Avermaet

FDJ.fr
83. David Boucher

Garmin-Sharp
97. Johan Vansummeren

Orica-GreenEdge
156. Jens Keukeleire

Team Giant-Shimano
174. Dries Devenyns


Waar te volgen ?

Milaan-Sanremo is zondag vanaf 14h30 live te volgen in Sporza Zondag op Canvas en op Sporza Radio.

Leave a reply

Send this to friend