UCI veranderingen 2017 2018

Promotie & degradatie in het wielrennen vanaf 2018?

UCI veranderingen 2017 2018
Vanaf 2018 kunnen wielerploegen promoveren naar en degraderen uit de hoogste divisie. Dat meldt de UCI in hun nieuwsbulletin, waaruit blijkt dat de ingrijpende hervormingen van de sport weer een stap dichterbij komen.

Vanaf 2017 zullen er nog maar zestien in plaats van achttien ploegen actief zijn op het hoogste niveau, dat nu nog de WorldTour heet. De ploegen bestaan daarnaast niet meer uit maximaal 30, maar 22 renners. Een jaar later, in 2018, treedt het nieuwe promotie- & degradatiesysteem in werking. De nummer zestien van de hoogste divisie ('divisie 1A') degradeert dan automatisch naar 'divisie 1B', van waaruit de nummer één automatisch promoveert.

Minder teams, minder koersdagen

Naast minder teams, zijn er vanaf 2017 ook minder koersdagen en topwedstrijden als Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico kunnen niet meer gelijktijdig worden georganiseerd worden. Met deze nieuwe opzet wil de UCI gehoor geven aan een alom gehoorde klacht in de wielrennerij dat het seizoen te lang is en de wielerkalender bomvol zit.

Individuele Ranking

Nog een vernieuwing is dat er vanaf 2017 één individuele ranking wordt bijgehouden waarin alle renners worden opgenomen die in alle divisies uitkomen. Daarnaast krijgt elke divisie vanaf 2015 zijn eigen ranglijst. Die laatste moet als basis dienen om te bepalen welk team zal promoveren of degraderen.

wijzigingen UCI


De definitieve plannen worden woensdag 26 en donderdag 27 maart voorgelegd aan de Professional Cycling Council. Dat lijkt slechts een formaliteit volgens de UCI, die stelt dat de plannen "worden ondersteund door alle leden van de wielerfamilie".

TagsUCI

Leave a reply

Send this to friend