Rijden over het fietspad Kuurne-Brussel-Kuurne

Lotto-Belisol: "Rijden over het fietspad? Wij vragen duidelijkheid”

Rijden over het fietspad Kuurne-Brussel-Kuurne
Mocht de kopgroep van tien (met daarin oa. Boonen, Vanmarcke en Vansummeren) in Kuurne-Brussel-Kuurne al dan niet over het fietspad rijden op de Varent? Een vraag die reeds meerdere malen naar boven kwam de laatste dagen.

Lotto-Belisol renner Marcel Sieberg postte zondag een foto uit Kuurne-Brussel-Kuurne waarop duidelijk te zien was dat de kopgroep met onder andere Tom Boonen en Sep Vanmarcke niet over de kasseien reed maar wel op een aanpalend fietspad. "Op dit punt alleen verliezen we dertig seconden. Ofwel geldt het verbod voor iedereen ofwel voor niemand", klonk het. Sieberg had een hele dag tevergeefs achtervolgd op de kopgroep en dus wel over de kasseien ipv. het fietspad van de Varent gereden.


Dubbelzinnige UCI artikel 1.2.064 bis?

Velen lijken de reactie van Sieberg lichtelijk overdreven te vinden. Toch valt er iets voor te zeggen want hoogstwaarschijnlijk pleegde de kopgroep een inbreuk op UCI-artikel 1.2.064 bis dat stelt dat renners geen zandweg, fietspad of trottoir mogen gebruiken dat naast de weg ligt, buiten het parcours. Een richtlijn die in de eerste plaats in het leven werd geroepen om de veiligheid te waarborgen en er gekomen is nadat Sebastian Langeveld twee jaar geleden een toeschouwer aanreed in de Ronde van Vlaanderen.

"We hebben voor de start van het openingsweekend onze renners gewezen op die nieuwe regel", zegt Arne Houtekier, woordvoerder van Lotto-Belisol in Het Nieuwsblad. "Met de duidelijke richtlijn om vooral geen risico’s te nemen."

"Wij vragen duidelijkheid", zegt woordvoerder Houtekier. "Eén iemand mag niet op het fietspad, maar een groep renners wel... Dat klopt niet. Bovendien, wat is een fietspad en wat niet? Behoort een met stippellijn afgebakend fietspad nog tot de openbare weg of niet? En mag je er dan wel of niet op rijden? Allemaal niet duidelijk."

Philippe Mariën: "Had hiervoor gevreesd"

De Belgische UCI-commissaris Philippe Mariën begrijpt de frustraties binnen het peloton. "Ik had hiervoor al een beetje gevreesd", zegt hij in Het Nieuwsblad.

"Ik sta achter de nieuwe maatregel omdat die in de eerste plaats de veiligheid wil verhogen. Maar de UCI zou de invulling ervan kunnen verfijnen. Je kan Tom Boonen niet vierentwintig uur na afloop laten weten dat hij toch niet de winnaar is van Kuurne-Brussel-Kuurne. Mijn idee is: alleen diskwalificatie wanneer de overtreding bewust, aantoonbaar en resultaatbepalend is in de finale van de wedstrijd. Maar ik hoor dat er vandaag is overlegd binnen de UCI en dat ze later deze week met een verduidelijkend communiqué zullen komen."

Wordt zonder twijfel vervolgd ...

Leave a reply

Send this to friend