Tom Boonen wint Kuurne-Brussel-Kuurne 2014

Boonen is voor de derde keer de sterkste in Kuurne-Brussel-Kuurne

Tom Boonen wint Kuurne-Brussel-Kuurne 2014
Zondag heeft Tom Boonen (Omega Pharma-Quickstep) voor de derde keer Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven. In een spurtje met tien wist hij nog nipt de Nederlander Moreno Hofland af te houden. Voor Boonen is het reeds de derde overwinning van het seizoen.

Na een half uurtje koersen vormde zich reeds een kopgroep van vier met daarin Vladimir Isajtsjev (Katusha), Silvan Dillier (BMC), Michael Vingerling (Team 3M) en Gert Joeaar (Cofidis).

Met nog 105km te gaan werd het peloton voor het eerst wakker en begon Lotto-Belisol tempo te maken. Ook dat ander rood, van Team Katusha, kleurde de voorposten om Kristoff voorin te houden en de vlucht van Isajtsjev te beschermen.

Op 74km van de streep trekken de heren Belkin het peloton in stukken met als resultaat een nieuwe kopgroep van tien met daarin acht Belgen waaronder Stijn Vandenbergh, Tom Boonen, Sep Vanmarcke & Johan Vansummeren. Lotto-Belisol en Sky lieten zich ringeloren en verenigden tevergeefs de krachten in de jacht op de vluchters.

Het bleef erg spannend maar de achtervolgers beten hun tanden stuk op een goed samenwerkende kopgroep. De winnaar zat vooraan. Met nog 14km te gaan had de groep Boonen en zijn negen kompanen nog een voorsprong van 1'04".

Omega Pharma-Quickstep behield de controle en door het razende tempo bleven demarrages uit. Wynants en Vansummeren probeerden het wel nog in de slotkilometers maar werden vlot gegrepen. Boonen zette de sprint van ver in en haalde het nipt voor Moreno Hofland.

Boonen: "Sprint der stervende zwanen"

"De druk was enorm. We konden alleen maar verliezen. Ik ben blij dat ik het gehaald heb, want het zou een schande geweest zijn als we verloren hadden."

"In de sprint was er wat geharrewar. Ik ging ook van iets te ver aan, want het was tegenwind. Eigenlijk wou ik maar op 100 meter van de finish vertrekken. Maar het was een sprint van stervende zwanen."

Hofland: "Tweede worden na Boonen is geen schande"

"Ik zat eigenlijk wat ingesloten in de sprint. Het slingerde van rechts naar links en toen geraakte ik er niet uit. Ik zat even ‘gevangen’. Net op dat moment ging Tom Boonen vol aan. Ik diende zo eerst een gat goed te maken om naar zijn wiel te glippen, maar hij was gewoon te sterk. Ik slaagde er niet meer in om hem voorbij te steken, ook al gaf ik het volle pond."

Uitslag:

1. BEL Tom Boonen (OPQ) 4u28'55"
2. NED Moreno Hofland (BEL) +0"
3. BEL Sep Vanmarcke (BEL)
4. BEL Yves Lampaert (TSV)
5. BEL Stijn Vandenbergh (OPQ)
6. BEL Maarten Wynants (BEL)
7. BEL Guillaume Van Keirsbulck (OPQ)
8. BEL Nikolas Maes (OPQ)
9. ITA Matteo Trentin (OPQ)
10. BEL Johan Vansummeren (GRS)

Leave a reply

Send this to friend