framemaat bepalen

Je framemaat bepalen: The Basics

Je wenst een racefiets te kopen maar weet niet welke maat van frame te kiezen? Geen probleem! De meeste verdelers helpen je met veel plezier verder, zorgen voor een basismeting en overlopen met jou de mogelijke opties.

Maar wat als je een mooie fiets online hebt gevonden, nieuw of 2e hands die bovendien dan nog eens scherp geprijst staat? Hier alvast een korte gids hoe je zelf je framemaat kan bepalen.

1. Framemaat

Het bepalen van een juiste framemaat is de eerste en meest cruciale stap bij het aankopen van een racefiets. Een correcte framemaat zorgt er voor dat je voldoende speling houdt om zadel en stuur aan te passen naargelang de gewenste houding op je nieuwe oorlogstuig.

De maten van een fietsframe worden gemeten van het hart van de trapas tot aan de bovenkant van de zitbuis en zijn steeds gebaseerd op de lichaamsafmetingen van de gebruiker.

Framemaat bepalen aan de hand van uw binnenbeenlengte

De grootte van het frame kan je zelf vrij eenvoudig bepalen door het meten van je binnenbeenlengte. Sta met blote voeten en lichtjes gespreid (20cm) tegen een muur, plaats een boek loodrecht tussen je benen en meet de afstand van de grond tot de bovenkant van het boek.

De binnenbeenlengte wordt met 0,666 vermenigvuldigd en dan heeft u de theoretische waarde van het frame in cm.

Bereken hier uw framemaat met onze handige calculator:

binnenbeenlengte

Framemaat bepalen aan de hand van uw lengte

Je framemaat bepalen aan de hand van je lichaamslengte is en blijft een tricky onderneming. De tabel hieronder geeft je echter wel een eerste indicatie maar zal niet voor elke fietser een correct resultaat geven.

Lichaamslengte (cm) Geschatte binnenbeenlentge (cm) Framemaat (cm)
165 76 51
168 77 51
171 79 53
174 81 54
177 82 55
180 84 56
184 86 57
187 88 59
190 91 61
194 93 62
196 94 63
199 96 64

Video: Hoe wordt een frame juist gemeten?

Onderstaande video van GCN (Engels) kan je ook aardig op weg helpen:2. Bikefitting

Niet alleen de framemaat is belangrijk. Ook de juiste afstelling van stuur, zadel en de correcte cranklengte zijn essentieel. Een passende racefiets kan klachten voorkomen en bepaalt bovendien in belangrijke mate het comfort en de prestaties op de fiets. Een degelijke bikefit-sessie houdt rekening met de flexibiliteit, gewenste rijstijl en biomechanica van de renner in kwestie.

Wist je trouwens dat het Belgische Bioracer zich in 1985 reeds voor het eerst bezig hield met bikefitting?

Waar kan ik terecht en hoeveel kost dit?

Prijzen variëren sterk afhankelijk van de gekozen bikefitter, formules en bijhorende metingen. Deze starten bij ongeveer 20eur voor het positioneren van schoenplaatjes en kunnen oplopen tot 300eur voor een professionele meting met alles erop en eraan.

Hier alvast enkele adressen waar je terecht kan voor een persoonlijke bikefitting:

Smart Cycling (Denderleeuw)
Bioracer (Tessenderlo)
185 Coaching Center (Wuustwezel)
MG Sports (Zele)
Body2Bike (Hamont-Achel)
Athlete Fitting (Erembodegem)
Develo (Turnhout)
Medical Sport Lab (Mechelen)
Bikesolutions (Varsenare)

Video: DYI Bikefitting

Misschien kan deze handige video van GCN (Engels) je al aardig op weg helpen met de basis:

Wens je zelf tips of ervaringen te delen of ken je nog andere bedrijven die zich specialiseren in Bikefitting? Plaats je comment hieronder!

1 comment

Leave a reply

Send this to friend